• română
    • English
    • français
    • Deutsch
    • español
    • italiano
  • English 
    • română
    • English
    • français
    • Deutsch
    • español
    • italiano
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Doctoral School - Școala doctorală
  • Rezumate teze de doctorat
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Doctoral School - Școala doctorală
  • Rezumate teze de doctorat
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Compozite funcționale alimentare pe bază de coajă de ceapă galbenă, peptide și probiotice

Thumbnail
View/Open
Rezumat_Teza_doctorat_Milea_Stefania_2023_EN.pdf (3.428Mb)
Rezumat_Teza_doctorat_Milea_Stefania_2023_RO.pdf (3.954Mb)
Date
2023
Author
Milea, Ștefania-Adelina
Metadata
Show full item record
Abstract
În prezent, piața alimentară pe bază de produse vegetale se extinde, generând o cantitate semnificativă de produse secundare și deșeuri. Îmbunătățirea gestionării deșeurilor este un pas esențial în tranziția către o bioeconomie, deoarece ajută la reducerea consecințelor negative asupra mediului ale sectoarelor de prelucrare a fructelor și legumelor. Ca urmare, există un obiectiv larg răspândit de a dezvolta noi modalități de valorificare a acestor resurse, precum și strategii de valorificare ecologică (Sabater et al., 2020). Deșeurile agricole, produsele secundare și subprodusele sunt utilizate în producția de hrană pentru animale în întreaga lume, în timp ce deșeurile de biomasă sunt utilizate pe scară largă în producția de bioenergie. O bioeconomie responsabilă, pe de altă parte, trebuie să pună accent pe producția de alimente de înaltă calitate (Valenti et al., 2020). Conform Raportului privind amprenta risipei de alimente și schimbări climatice (FAO, 2019), în prima parte a lanțului de aprovizionare cu alimente, aproximativ 15% din toate fructele și 25% din toate legumele sunt aruncate (Basri et al., 2021). Se estimează că deșeurile alimentare vor fi de 89 de milioane de tone în fiecare an în Uniunea Europeană. În următorii patru ani, a fost sugerată o creștere a risipei alimentare cu 40% (Stenmarck et al., 2016). Conceptul zero deșeuri este o abordare eficientă pentru a îmbunătăți valorificarea deșeurilor agroindustriale generate în bunuri cu valoare adăugată, care pot fi utilizate în industria alimentară drept coloranți, antioxidanți, conservanți și multe altele (Saini et al., 2019). Deșeurile care nu sunt folosite (pielițe, coji, semințe și tescovină) includ adesea componente bioactive benefice, cum ar fi amilopectina, substanțe fitochimice, enzime, enzime, fibre alimentare și uleiuri. Deșeurile de fructe și legume conțin cantități semnificative de nutrienți și alte ingrediente nutritive care ajută la dezvoltarea hranei pentru animale, la formularea ingredientelor bioactive și la producția de etanol (Basri et al., 2021).
URI
http://arthra.ugal.ro/handle/123456789/9261
Collections
  • Rezumate teze de doctorat [852]

DSpace 6.0 | Copyright © Arthra Institutional Repository
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

DSpace 6.0 | Copyright © Arthra Institutional Repository
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV