Studiul compușilor chimici din specii de plante de interes terapeutic
Abstract
Încă din cele mai vechi timpuri, în întreaga lume, oamenii au utilizat plantele ca surse valoroase de produse alimentare și medicinale. În Europa, chimia plantelor și izolarea compușilor biologic activi s-a dezvoltat rapid după influența lui Paracelsus (sec. XVI) care susținea că „Toate pajiștile și pășunile, toți munții și dealurile sunt farmacii” [1], adică natura este un furnizor de produse naturale și sănătoase. După ani și ani de căutări și evoluție, cercetarea științifică se
reorientează către origini și încercă să descifreze puterea și beneficiile pe care le oferă natura.
Cele mai mari provocări ale lumii din ultimii ani sunt creșterea populației umane și
epuizarea resurselor naturale care duc la foamete, subnutriție și sănătatea precară a oamenilor
[2]. Alte aspecte importante ale vieții actuale sunt creșterea numărului de afecțiuni ale
organismului uman, dezvoltarea rezistenței unor boli la tratamentele clasice dar și efectele
secundare toxice ale medicamentelor de sinteză [3,4]. Organizația Națiunilor Unite pentru
Alimentație și Agricultură (FAO) a estimat că ~11% din cele 7,6 miliarde de oameni din lume,
sufereau de subnutriție cronică în 2016 [5]. Majoritatea oamenilor subnutriți trăiesc în regiunile cu
venituri mici și submedii [5]. Africa prezintă cea mai mare prevalență a subnutriției, dar Asia fiind
cea mai populată regiune a lumii, are cel mai mare procent de oameni subnutriți [6]. În era
schimbărilor climatice și a vulnerabilității agriculturii și horticulturii, plantele subutilizate sunt
alternative valoroase pentru cultivarea și utilizarea lor în diverse scopuri.