Arată înregistrarea sumară a articolului

dc.contributor.authorLanciu (Dorofte), Andreea
dc.date.accessioned2025-02-04T08:04:16Z
dc.date.available2025-02-04T08:04:16Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://arthra.ugal.ro/handle/123456789/10415
dc.descriptionRezumat Teză de doctorat - Coordonator știinţific: Prof. univ. dr. ing. habil. Daniela BORDAro_RO
dc.description.abstractCercetările privind soluțiile noi de ambalare a alimentelor au evoluat în ultimii ani fiind studiate numeroase materiale noi caracterizate de biodegradabilitate, durabilitate, capacitate de a extinde termenul de valabilitate demonstrând că acestea reprezintă o alternativă pentru ambalajele convenționale. Numeroase rezultate promițătoare ale cercetărilor în domeniul ambalajelor alimentare comestibile au fost publicate în ultima perioadă (Daniloski şi colab., 2021; Chakravartula și colab., 2019; Ehsani și colab., 2020). Din punct de vedere economic dar şi al asigurării sustenabilităţii în sectorul alimentar precum şi din nevoia de a limita pierderile de resurse materiale înregistrate în tehnologiile actuale, cercetătorii consideră că înlocuirea ambalajelor convenţionale cu cele biodegradabile, bazate pe valorificarea fluxurilor secundare din industria alimentară, reprezintă o soluţie de viitor. Ambalarea are ca scop principal creșterea siguranței alimentare prin menținerea prospețimii și a calității alimentelor. Rolul de protecție al ambalajului este în primul rând pasiv, el acționând ca o barieră între aliment şi mediul înconjurător. Cu toate acestea, există unele excepții, cum ar fi produsele proaspete, pentru care sunt utilizate materiale de ambalare foarte permeabile la gaze sau chiar perforate, pentru a permite schimbul de gaze prin ambalaj (Yildirim și colab., 2018). Filmele comestibile (EF) pot fi obţinute din proteine, polizaharide, lipide sau din combinarea acestora. Filmele din proteine din zer sunt structuri independente, care se prezintă sub forma unor folii subțiri, transparente și biodegradabile care au multiple avantaje şi pot fi folosite ca ambalaj aplicat direct pe suprafața sistemelor alimentare (Navarro, 2016). Acoperirile cu pelicule comestibile (EC) sunt straturi subțiri, foarte fine, aplicate direct pe suprafața alimentului, care formează împreună cu alimentul un întreg unitar.ro_RO
dc.language.isoro_ROro_RO
dc.publisherUniversitatea „Dunărea de Jos” din Galațiro_RO
dc.subjectproduse alimentarero_RO
dc.subjectbiodegradabilero_RO
dc.subjectrol bioactivro_RO
dc.subjectsoluții de ambalarero_RO
dc.titleDezvoltarea unor soluţii de ambalare, biodegradabile, cu rol bioactiv, pentru produsele alimentarero_RO
dc.title.alternativeDevelopment of biodegradable bioactive packaging solutions for food productsro_RO
dc.typePhD Thesisro_RO


Fișiere la acest articol

Thumbnail
Thumbnail

Acest articol apare în următoarele colecții(s)

  • Rezumate teze de doctorat [849]
    Conține rezumatele tezelor de doctorat susținute în cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați

Arată înregistrarea sumară a articolului