Dinamica spațio-temporală a comunității mezozooplanctonice de la litoralul românesc al Mării Negre și contribuția acesteia în hrănirea unor specii de pești pelagici cu valoare economică
Dată
2022Autor
Bișinicu, Elena
Abstract
Zona pelagică constituie cel mai mare habitat din lume și are o importanță ecologică foarte mare, deoarece majoritatea organismelor și a speciilor de pești își petrec cel puțin o parte din viață în această zonă, fie ca larve, fie ca adulți.
Comunitatea zooplanctonică este reprezentată de organisme animale care plutesc în masa apei, fără a se deplasa activ în coloana de apă și care se găsesc de obicei în zona pelagică. Aceste comunități sunt foarte importante în rețelele trofice marine, fiind consumatori principali ai fitoplanctonului și sursă de hrană pentru pești, controlând astfel producția de fitoplancton și modelând procesele din cadrul ecosistemelor pelagice (Harris și colab., 2000). Zooplanctonul poate fi împărțit în clase de mărime, această teză de doctorat axându-se pe fracția mezozooplanctonică (între 0.2-20 mm), constituind o parte importantă a zooplanctonului în rețele trofice pelagice.
Aceste organisme sunt cruciale în rețelele trofice marine, nu numai datorită abundenței lor absolute și diversității mari, ci și pentru funcțiile vitale ale ecosistemului trofic pe care le îndeplinesc - în special în rețeaua trofică pelagică - fie că sunt principalii consumatori ai fitoplanctonului sau ca pradă principală pentru mulți pești și alte niveluri trofice superioare.