Arată înregistrarea sumară a articolului

dc.contributor.authorMilea, Ștefania-Adelina
dc.date.accessioned2023-06-29T07:25:55Z
dc.date.available2023-06-29T07:25:55Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://arthra.ugal.ro/handle/123456789/9261
dc.descriptionRezumat Teză de doctorat - Conducător științific: Prof. habil. dr. ing. Nicoleta STĂNCIUCro_RO
dc.description.abstractÎn prezent, piața alimentară pe bază de produse vegetale se extinde, generând o cantitate semnificativă de produse secundare și deșeuri. Îmbunătățirea gestionării deșeurilor este un pas esențial în tranziția către o bioeconomie, deoarece ajută la reducerea consecințelor negative asupra mediului ale sectoarelor de prelucrare a fructelor și legumelor. Ca urmare, există un obiectiv larg răspândit de a dezvolta noi modalități de valorificare a acestor resurse, precum și strategii de valorificare ecologică (Sabater et al., 2020). Deșeurile agricole, produsele secundare și subprodusele sunt utilizate în producția de hrană pentru animale în întreaga lume, în timp ce deșeurile de biomasă sunt utilizate pe scară largă în producția de bioenergie. O bioeconomie responsabilă, pe de altă parte, trebuie să pună accent pe producția de alimente de înaltă calitate (Valenti et al., 2020). Conform Raportului privind amprenta risipei de alimente și schimbări climatice (FAO, 2019), în prima parte a lanțului de aprovizionare cu alimente, aproximativ 15% din toate fructele și 25% din toate legumele sunt aruncate (Basri et al., 2021). Se estimează că deșeurile alimentare vor fi de 89 de milioane de tone în fiecare an în Uniunea Europeană. În următorii patru ani, a fost sugerată o creștere a risipei alimentare cu 40% (Stenmarck et al., 2016). Conceptul zero deșeuri este o abordare eficientă pentru a îmbunătăți valorificarea deșeurilor agroindustriale generate în bunuri cu valoare adăugată, care pot fi utilizate în industria alimentară drept coloranți, antioxidanți, conservanți și multe altele (Saini et al., 2019). Deșeurile care nu sunt folosite (pielițe, coji, semințe și tescovină) includ adesea componente bioactive benefice, cum ar fi amilopectina, substanțe fitochimice, enzime, enzime, fibre alimentare și uleiuri. Deșeurile de fructe și legume conțin cantități semnificative de nutrienți și alte ingrediente nutritive care ajută la dezvoltarea hranei pentru animale, la formularea ingredientelor bioactive și la producția de etanol (Basri et al., 2021).ro_RO
dc.language.isoro_ROro_RO
dc.publisherUniversitatea „Dunărea de Jos” din Galațiro_RO
dc.subjectcompozite funcționale alimentarero_RO
dc.subjectingineria produselor alimentarero_RO
dc.subjectcoajă de ceapă galbenăro_RO
dc.titleCompozite funcționale alimentare pe bază de coajă de ceapă galbenă, peptide și probioticero_RO
dc.title.alternativeFood-grade functional composites based on yellow onion skins, peptides and probioticsro_RO
dc.typePhD Thesisro_RO


Fișiere la acest articol

Thumbnail
Thumbnail

Acest articol apare în următoarele colecții(s)

  • Rezumate teze de doctorat [798]
    Conține rezumatele tezelor de doctorat susținute în cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați

Arată înregistrarea sumară a articolului