Studiul influenţei temperaturilor scăzute asupra dezvoltării şi comportamentului bacteriei Listeria monocytogenes în produsele refrigerate şi congelate
Zusammenfassung
Teza de doctorat cu titlul „Studiul influenţei temperaturilor scăzute asupra dezvoltării şi comportamentului bacteriei Listeria monocytogenes în produsele refrigerate şi congelate” urmăreşte o serie de obiective, precum: - descrierea unor episoade de toxiinfecţii alimentare cu Listeria monocytogenes; - identificarea alimentelor responsabile cu apariţia cazurilor de toxiinfecţii cu patogenul studiat; - identificarea surselor de contaminare cu bacterii din genul Listeria; - urmărirea unor situaţii accidentale întâlnite atât în unităţile de comercializare a produselor alimentare cât şi în mediul casnic; - obţinerea şi interpretarea datelor oferite prin metode de lucru omologate în laborator privind: - izolarea, identificarea şi numărarea bacteriilor din genul Listeria - evoluţia sau involuţia culturilor bacteriene în produsele alimentare sub influenţa temperaturii, pHului, clorurii de sodiu sau acizilor organici; - caracteristicile culturale ale bacteriilor din genul Listeria pe diferite medii de cultură. Tema tezei are şi un caracter motivat prin faptul că numeroase alimente de origine animală şi vegetală reprezintă medii favorabile dezvoltării listeriilor pe întreg lanţul alimentar de la producător la consumator.