Perfecţionarea managementului carierei în unitătile de poliţie din România
Abstract
Într-o lume globalizată aflată sub semnul competiţiei pentru eficienţă, pieţe de desfacere şi resurse, capitalul global caută noi oportunităţi, noi zone de profitabilitate, iar transferul tehnologic a devenit o simplă problemă de resurse financiare.
Departe de a viza o companie standard, cercetarea noastră de faţă se va axa pe stadiul cercetărilor în domeniul carierei, în general, aşa cum acestea se regăsesc în literatura de specialitate, română şi internaţională, în scopul particularizării conceptuale şi a adaptării acestora la organizaţia poliţienească.
Socială prin esenţa vocaţiei sale, organizaţia poliţienească se raportează ontologic la evoluţiile care au loc în întreaga viaţă economico-socială, fiind una dintre puţinele structuri sociale care se confruntă direct cu cele mai noi realizări ale tehnologiei- fraudele informatice, criminalitatea genetică etc pervertite în scopul obţinerii unor profituri ilicite de către anumite minţi criminale.
Pregătirii profesionale a resursei umane ce lucrează în Poliţie este un imperativ omniprezent. Dar, pe de altă parte, salarizarea profesională nu este întotdeauna motivantă, calea de compensare rămânând, în consecinţă, posibilitatea parcurgerii unei cariere profesionale veritabile.
Cercetarea a vizat şi validitatea aplicării unor noţiuni teoretice precum ancorele carierei, miturile carierei ş.a.m.d. la specificul carierei şi managementului carierei în organizaţia poliţienească.