Identificarea, măsurarea şi gestionarea riscului - aplicaţii în mediul academic românesc
Dată
2013Autor
Toma, Simona Valeria
Abstract
Identificarea, măsurarea şi gestionarea riscului devine astfel o necesitate obiectivă
pentru înţelegerea mediului contemporan. Tema analizată este de o importanţă semnificativă, deoarece activitatea organizațiilor este în totalitate supusă riscurilor, cele mai semnificative fiind acelea a căror efecte se pot materializa în pierderea sumei investite şi implicit a activităţii sau chiar a reputaţiei acesteia.
A vorbi despre risc a fost şi va fi o provocare. Polemicile în care au fost angrenați diferiți
specialiști de-a lungul timpului au generat puncte de vedere, idei, construcții şi raționamente diverse care au pus baza unor colaborări fructuoase între cele mai mari zone ale științei. Au apărut teorii, concepte, instrumente, metode şi modele menite să facă trecerea necesară de la abstract la concret.
Scopul lucrării este acela de a defini riscul şi principalele categorii de riscuri, de a urmări abordările cu privire la identificarea principalelor categorii de riscuri ce afectează o organizație şi considerațiile privind evaluarea, măsurarea şi gestionarea lor. Prezenta teză de doctorat doreşte să surprindă toate aceste aspecte cu aplicabilitatea în mediul academic românesc.
Obiectivele tezei
Obiectivele temei de cercetare expuse în lucrarea de faţă sunt orientate spre:
-Definirea conceptuală a riscului;
- Identificarea principalelor categorii de risc;
- Prezentarea unor indicatori de risc;
- Prezentarea metodelor, modelelor şi tehnicilor de identificare, măsurare şi
gestionare a riscurilor;
-Prezentarea caracteristicilor specifice mediului academic românesc din prisma
riscurilor;
-Aplicarea unor metode de măsurare şi evaluare a riscurilor la nivelul instituţiilor de învăţământ superior şi conturarea unor răspunsuri pentru gestionarea lor.