Impactul antropic asupra componentelor ecosistemelor acvatice specifice Dunării
Résumé
Teza de doctorat abordează o temă de cercetare în domeniul ingineriei, privind influența pe care o au structurile hidrotehnice asupra tendinței de modificare a reliefului albiei unui curs de apă și indirect asupra mediului acvatic.
Prezenta cercetare are ca obiectiv principal elaborarea unui model numeric prin intermediul căruia să fie analizate la scară mică și medie de timp, procesele morfohidrodinamice ale unui sector critic al Dunării și corelarea acestor date cu elementele biotice ale ecosistemului acvatic.
Originalitatea acestei lucrări constă în abordarea punctuală, detaliată, a tendinței de evoluție morfohidrodinamică a zonei de bifurcație braţ Bala-Dunărea Veche, prin intermediul modelării numerice. Noutatea şi complexitatea derivă din volumul de date obținute în urma campaniilor de teren, care a stat la baza configurării unui model morfohidrodinamic și, totodată, la baza investigației caracteristicilor componentelor biotice.
Pentru atingerea obiectivului tezei de doctorat au fost parcurse etape privind: caracterizarea arealului de interes; prelucrarea și interpretarea datelor obținute din măsurători, elaborarea modelului numeric (utilizând programul Delft3D), realizarea şi evaluarea scenariilor pe baza simulărilor numerice pe termen scurt și mediu.
Rezultatele acestor investigații au fost corelate cu elementele biotice, fiind astfel obținută o imagine de ansamblu a impactului pe care structurile hidrotehnice le pot avea asupra componentelor ecosistemelor acvatice specifice zonei de interes, din punct de vedere morfohidrodinamic.