Cercetări industriale privind îmbunătățirea tehnologia de laminare a oțelurilor slab aliate cu conținut de carbon mai mic de 0,2%"

View/ Open
Dată
2016Autor
Durduc (Roibu), Costel
Abstract
La începutul anului 2009 am fost implicat într-unul din cele mai importante proiecte de la acel moment dat pentru ArcelorMittal Galați - automatizarea procesului de laminare din cadrul Laminorului de Tabla Groasă nr. 2. Proiectul de automatizare denumit AGC - automation gauge control - a cărei principală componentă de dezvoltare este aceea de a uniformiza grosimea pe lungimea tablei și de a reduce bombajul pe lățimea tablei realizate. Deși eram în doar primul an de inginerie (după terminarea studiilor în 2008) am avut aceasta nesperată oportunitate de a fi parte din acest ambițios proiect de automatizare. Se obțin reduceri de cost prin diminuarea adaosurilor de laminare și câștigarea încrederii clientilor prin reducerea cantității de tablă livrată în plus.
Reducerea greutății reprezintă o preocupare permanentă pentru proiectele de construcții
industriale construite din tablele groase livrate de AMG. Procesul de automatizare al laminării este configurat pe o modelare matematică computerizată. Această modelare permite dezvoltarea ulterioară a procesului de laminare prin corecția și impunerea unor parametri de proces. Se deschid noi posibilități de explorare în ceea ce asătăzi se cunoaște ca și laminare controlată.
General vorbind laminarea controlată se divide în doua mari categorii: laminarea controlată normalizată și laminarea controlată termomecanică. Am știut în acel moment că am nevoie de îndrumare și coordonare dacă doresc cu adevarat să dezvolt noi rute de laminare controlată care să aducă valoare adaugată. Cu atenția pe ducerea costurilor se utilizează compozțtii chimice de oțeluri carbon slab aliate proiectate în vederea obținerii unor oțeluri cu rezistență înaltă și o valoare a rezistenței la curgere cu o minimă de 350 MPa, în conformitate cu standardele internationale de mărci de oțel. Plecând de la aceste idei generale de atunci în teza de doctorat vă prezint cercetările ce au avut loc la scară industrială în ArcelorMittal Galați.
Colecții
- Teze de doctorat [221]