Compozite funcționale pe bază de extracte de cătină (Hippophae rhamnoides) cu obținerea unor produse alimentare cu valoare adăugată
Dată
2018Autor
Ursache (Strîmbei), Florentina-Mihaela
Abstract
Compușii bioactivi prezintă un interes major pentru cercetători și pentru industria alimentară, deoarece acești compuși prezintă foarte multe efecte benefice pentru sănătate. Numeroase studii au evidențiat că un consum regulat de produse bogate în polifenoli, respectiv în caroteni poate fi corelat cu riscul redus de boli cronice.
Promovarea unui stil de viață sănătos a condus, în ultimii ani, la o creșterea explozivă a interesului consumatorilor pentru produsele funcționale, cu efecte benefice pentru sănatate. Astfel, cercetătorii și producătorii din industria alimentară încearcă să valorifice cât mai mult compușii bioactivi și să diversifice gama de produse alimentare.
Fructele de cătină (Hippophae rhamnoides) reprezintă o sursă importantă de compuși bioactivi, precum: vitamine (C și E), carotenoide (α-caroten, licopen, luteină și zeaxantină), flavonoide (izoramnetin, quercetin, kampferol) acizi organici, aminoacizi, micro și macronutrienți (Yang și Kallio, 2001; Kallio și al., 2002). Componentele bioactive din fructe, în general, variază în funcție de maturitatea fructelor, de mărimea acestora, de specie și de zona geografică (Zeb, 2004; Leskinen și al., 2010).
Alegerea temei de doctorat “Compozite funcționale pe bază de extracte de cătină (Hippophae rhamnoides) cu obținerea unor produse alimentare cu valoare adăugată” s-a bazat pe două motive. Primul motiv este faptul că fructele de cătină își pierd din proprietăți dacă nu sunt transportate și depozitate corespunzător. Costurile de depozitare sunt foarte mari și distribuția lor în cantități mari în rețeaua de magazine nu este posibilă, deoarece vânzarea acestor fructe poate dura chiar și săptămâni, ceea ce ar duce la pierderea proprietăților benefice pentru organism. Astfel, consumatorii nu ajung să se bucure de beneficiile acestor fructe. Cel de-al doilea motiv îl reprezintă gustul astringent care face ca aceste fructe să fie greu acceptate de consumatori.
Colecții
- Teze de doctorat [132]