Cercetări privind obținerea de produse funcționale destinate persoanelor cu intoleranțe alimentare
View/ Open
Dată
2018Autor
Bolea, Carmen-Alina
Abstract
"Un produs alimentar poate fi considerat ca fiind funcțional în cazul în care se demonstrează în mod satisfăcător că poate afecta în mod benefic una sau mai multe funcții țintă în organism, dincolo de efectele nutritive adecvate într-un mod care să fie relevant fie pentru starea de bine și de sănătate sau reducerea riscului unei boli‖ (Roberfroid Marcel B., 2000). Un aliment funcțional poate fi o componentă sau un macronutrient dacă are efecte specifice fiziologice (de exemplu, carbohidrați sau acizi grași esențiali) sau un micronutrient dacă aportul este în cantitate mai mare față de recomandările zilnice. Acesta poate fi, de asemenea, o componentă alimentară, care, chiar dacă are o anumită valoare nutritivă, nu este esențială (de exemplu, unele oligozaharide) sau nu are nici o valoare nutritivă (de exemplu, microorganisme vii sau substanțe chimice din plante). Într-adevăr, dincolo de valoarea sa nutritivă (cerințe metabolice) și funcția de a oferi plăcere, o dietă ofera consumatorilor componente capabile atât pentru a modula funcțiile organismului, cât și pentru a reduce riscul unor boli.
Colecții
- Teze de doctorat [132]