Comunitatea evreiască din Galați în secolul al XIX-lea și în prima jumătate a secolului XX
Dată
2018Autor
Ungureanu (Pohrib), Mariana-Delia
Abstract
Lucrarea își propune să contureze un istoric al Comunității Evreieşti din Galați, perioada supusă cercetării fiind reprezentată de secolul al XIX-lea, la începuturile căruia asistăm la o cristalizare a începuturilor comunităţii, şi prima jumătate a secolului XX, când, spre sfârşitul anilor ”30, remarcăm intrarea într-o fază de regim autoritar cu repercusiuni directe și grave asupra statutului juridic al evreilor.
Sperăm ca acest demers să contribuie la revalorizarea Comunităţii Evreieşti din Galați, prin mai buna cunoaştere a trecutului lor, a tradiţiilor istorice, religioase, culturale şi naţionale.
Orice abordare a istoriei minorităţilor etnice din România trebuie să pornească de la constatarea că acest subiect, fără să fi fost neglijat de istorici, a constituit până aproape de noi o preocupare marginală pentru istoriografia românească. Ultimele două decenii au adus contribuţii importante, dar tema nu a dobândit ponderea pe care o merită în publicistica de specialitate şi în programele de cercetare.
Cercetarea minorităţilor etnice din Moldova şi Ţara Românească, iar după 1859 din România, este justificată nu numai sub aspectul acoperirii unei lacune în cunoaştere, ci şi pentru faptul că statul român de după 1918 a continuat, într-o anumită măsură, viziunea pe care clasa politică din Vechiul Regat o avea cu privire la raporturile stat – minorităţi. Cum s-a construit această viziune, când şi în ce împrejurări sunt chestiuni care au relevanţă pentru istoria naţională în secolele al XIX-lea şi XX.
Colecții
- Teze de doctorat [132]