Tehnici de procesare termică: aspecte științifice și tehnologice
Resumen
Produsele ready-to-eat și produsele cu destinație specială tind să ocupe un loc aparte pe piața românească actuală. Produsele ready-to-eat sunt destul de prezente pe piața internă ca o consecință așteptată a vieții contemporane lipsite de timpul efectiv pentru a găti în mediul casnic. Produsele cu destinație specială au reușit și ele să-și găsească locul pe piața autohtonă și să deservească diferite nevoi precum cele ale persoanelor care suferă de diferite afecțiuni și care din diferite motive nu reușesc să-și asigure o alimentație propice singuri.
Mai mult, societatea actuală tinde să reeduce nevoile consumatorului și să-l ghideze spre produse sănătoase, care nu numai să-i satisfacă nevoia primară de sațietate ci și cea de nutriție și sănătate. Consumatorul este ghidat spre produse cu o bioaccesibilitate și o biodisponibilitate ridicată, dar care să nu necesite procesare de durată. Astfel, piureurile de dovlecel și ardei gras propuse în studiu se suprapun nevoilor consumatorului actual, în principal a celor care suferă de disfagie, dar și a altor grupe de consumatori.
Adaosul de hidrocoloizi alimentari vine în sprijinul diferitelor afecțiuni, în special cele legate de sistemul digestiv, precum boala de reflux gastroesofagian (BRGE), gastritele și disfagia. În aceste simptomatologii alimentația este esențială, practic tratamentul medicamentos neînsoțit de o alimentație adaptată nevoilor pacientului nu are cum să ajute la ameliorare sau vindecare.