Aspecte științifice și nutriționale ale bioacumulării de hidrocarburi aromatice policiclice (HAP) în organismele acvatice din zona de coastă a Mării Negre
Dată
2021Autor
Bucur (Damir), Nicoleta-Alexandra
Abstract
Monitorizarea mediului marin prezintă o importanță deosebită pentru asigurarea securităţii şi siguranței alimentare. Acest lucru este valabil în special atunci când vine vorba de peşte și produse pescărești, deoarece acestea sunt, fără îndoială, parte integrantă din orice regim alimentar sănătos (Kissao și al., 2011). Organismele marine sunt capabile să acumuleze cantități mari de poluanți organic în țesuturile lor, însă, această acumulare diferă în funcţie de specie şi poate fi transferată în lanțul alimentar, depășind uneori pragurile acceptate pentru consumul uman (Chang-Liang Ke et al., 2017).
Activitățile industriale și urbane în zonele de coastă sunt principalele surse de poluanți anorganici și organici din mediul marin. Printre poluanții organic ce se regăsesc în mediul marin o importanță deosebită o prezintă hidrocarburile aromatice policiclice (HAP). Hidrocarburile aromatice policiclice reprezintă un grup de câteva sute de compuși organici care sunt formaţi din două sau mai multe inele aromatice condensate într-un aranjament liniar, unghiular sau grupat și, așa cum este indicat în numele lor, conțin doar carbon și hidrogen (E.O. Nwaichia et al.,2016.)