Compozite funcționale pe bază de oleoresine și proteine pentru utilizări în industria alimentară
Dată
2021Autor
Dima (Gheonea), Ionica
Abstract
Pielița de tomate este obținută ca subprodus în industria de procesare a tomatelor, cu
un flux abundent de deșeuri solide în întreaga lume. O mare cantitate de reziduuri este
direcționată către depozitele de deșeuri sau ca hrană pentru animale. Privite din punct de
vedere cantitativ, dar mai ales în ceea ce privește profilul fitochimic, pielița de tomate prezintă o
oportunitate de valorificare a unor compuși biologic activi, cu funcții bine definite pentru corpul
uman și creează totodată un stimulent pentru industriile care facilitează tranziția către
bioproduse regenerabile.
Teza de doctorat intitulată ”COMPOZITE FUNCȚIONALE PE BAZĂ DE OLEORESINE
ȘI PROTEINE PENTRU UTILIZĂRI ÎN INDUSTRIA ALIMENTARĂ” a vizat studiul
comportamentului biochimic și funcțional al compușilor biologic activi din pielița de tomate, în
principal carotenoidele, în vederea obținerii unor compozite funcționale.