Cercetări privind obținerea unor amestecuri biopolimerice pe bază de hemiceluloză destinate ambalajelor biodegradabile pentru produse alimentare
Dată
2024Autor
Roman (Iana-Roman), Mirela
Abstract
La nivel global, se estimează că până în anul 2050 aprovizionarea cu alimente să înregistreze o rată de creștere de cca. 50%, datorată intensificării procesului de dezvoltare a populației. Prin urmare, odată cu creșterea cererii de produse alimentare se va înregistra și o creștere a necesarului de
materiale de ambalare pentru acestea. Industria ambalajelor este supusă în prezent unei duble presiuni, pentru îmbunătățirea performanțelor privind protecția mediului și a sustenabilității. Pornind de la aceste cerințe, este nevoie de dezvoltarea unei noi generații de ambalaje cu aceleași performanțe tehnice ca și materialele utilizate în prezent dar cu capacitate de reciclare și
biodegradare demonstrate. Materialul de ambalare și produsul care urmează să fie ambalat ar trebui să fie considerate ca un sistem unitar încă din faza de proiectare a materialului pentru a se potrivi cu proprietățile alimentelor, ambalajul devenind astfel o parte integrantă a produselor
alimentare.
În prezent, materialele de ambalare utilizate sunt produse obținute din resurse pe bază de combustibili fosili (petrol), pe bază de polimeri sintetici greu degradabili sau nedegradabili, cu impact negativ asupra mediului și durabilității.