Cercetări privind dezvoltarea unor produse alimentare cu valoare adăugată prin exploatarea potențialului biologic activ al porumbului mov
Abstract
În ultimii ani, creșterea prevalenței alergiilor, bolii celiace, a bolilor metabolice, și nu numai a dus la nevoia de a dezvolta noi abordări nutriționale care să aducă o îmbunătățire a calității vieții oamenilor, cu accent pe previnirea apariției diferitelor afecțiuni. Pe de altă parte, consumatorii devin din ce în ce mai conștienți de necesitatea unei alimentații echilibrate, bogate în compuși naturali, cu impact semnificativ în menținerea sau ameliorarea stării de sănătate. În acest context, industria alimentară este confruntată cu o cerere crescută de alimente și băuturi funcționale. Dintre o gamă variată de compuși bioactivi, compușii polifenolici au căpătat un interes semnificativ în rândul cercetătorilor și industriei. Această clasă de compuși este reprezentată de majoritatea metaboliților secundari ai regnului vegetal, cu ajutorul cărora plantele se apără de elementele nocive din mediu. Numeroase studii din literatura de specialitate au demonstrat acțiuni biologice importante pentru această clasă de compuși, de un real folos pentru organismul uman permițând combaterea unor boli precum: cancerul, bolile cardiovasculare, ateroscleroza, diabet etc. (Güneş Bayir și colab. 2019).