Model informațional de standardizare a calitații grâului în contractele internaționale
Dată
2022Autor
Plenovici, Ciprian-Petrișor
Abstract
Grâul și produsele provenite din grâu, reprezintă sursa cea mai importantă de energie, fibre și micronutrienți din alimentația oamenilor.
Cu un rol major în evoluția și civilizația omenirii, prin cultivarea unor specii evoluate, grâul a devenit cea mai cultivată plantă din grupa cerealelor, iar mai târziu un pilon economic important al țărilor cu potențial de cultivare al acestei plante, dar și pentru țările importatoare.
Dezvoltarea agriculturii a constat atât în evoluția tehnologiilor de cultură și a automatizării utilajelor utilizate, cât și în utilizarea unui material semincer atent selecționat și dezvoltarea unor hibrizi adaptabili condițiilor pedoclimatice ale regiunii în care se înființează cultura.
Ample studii au fost efectuate cu privire la ameliorarea unor soiuri de grâu privind randamentul producțiilor, însă, în ultimele decenii, caracteristicile tehnologice și însușirile de calitate au devenit prioritare cercetătorilor din domeniul geneticii agricole.
Diversitatea produselor obținute din făină extrasă din grâu a făcut ca morarii să prefere anumite soiuri de grâu și să urmărească comportarea făinii în procesare și coacere sub aspectul însușirilor fizice, chimice și reologice.
Începând cu anii 1960, calitatea grâului a căpătat noi valențe în rândul fermierilor și în special al procesatorilor, fiind dezvoltate criterii de evaluare a calității grâului privind cantitatea și calitatea proteinelor sub forma glutenului, încărcătură micologică și mai nou, cantitatea reziduală a metalelor grele și a substanțelor de protecție a plantelor utilizate în tehnologia de cultură.
Organizațiile internaționale și naționale de standardizare au dezvoltat metode și regulamente de determinare a calității grâului, precum și specificații de calitate care cuprind valorile optime ale indicatorilor fizico chimici analizați.
La nivel european există regulamente care vizează conținutul maxim admis al pesticidelor și al altor componente toxice care pot fi identificate în loturile de grâu și care prin prezența lor pot impacta negativ sănătatea consumatorului.