Valorificarea unor compuși biologic activi din subprodusele rezultate de la prelucrarea strugurilor roșii și obținerea unor ingrediente cu valoare adăugată
Résumé
Alimentația și selecția alimentelor pentru un stil de viață sănătos, reprezintă principalele preocupări ale societății umane din cele mai vechi timpuri. O nutriție corectă și adecvată este crucială pentru sănătate, în special în perioadele în care sistemul imunitar trebuie susținut. Accesul limitat la alimente nutritive și funcționale poate compromite oportunitățile de a avea o dietă sănătoasă și variată, influențând valoarea nutritivă și funcțională a hranei. Schimbările socio-economice și a stilului de viață, pot conduce la un consum crescut de alimente extrem de procesate, care tind să fie bogate în grăsimi, zaharuri și sare. Cu toate acestea, chiar și cu ingrediente bioactive limitate, consumatorul poate să urmeze o dietă care să susțină un stil de viată sănătos. Fructele și legumele sunt resurse alimentare recomandate pentru o alimentație sănătoasă. Acestea se consumă proaspete, gătite parțial sau complet, în funcție de natură și tehnicile de procesare. Odată cu schimbarea stilului alimentar și creșterea populației, atât producția, cât și modul de prelucrare a produselor vegetale s-au îmbunătățit substanțial pentru a satisface cererea consumatorilor