Proteză pentru mână imprimată 3D
Dată
2022-07Autor
Muscă, Marius Florin
Abstract
În ultimii ani, imprimarea 3D a devenit din ce în ce mai accesibilă și avantajoasă din punct de vedere al timpului, consumului de material, costurilor și al realizării mai ușoare a reperelor cu geometrie foarte complexă. Imprimarea 3D este folosită în diverse domenii, unul dintre el fiind domeniul medical. Prin imprimarea 3D se pot realiza diferite parți ale corpului cum ar fi organe, member sau proteze.
În acest context, obiectivul principal al lucrării a fost proiectarea și realizarea prin imprimarea 3D a unei proteze de mână destinată persoanelor care nu mai au degete, aceasta fiind folosită pentru manipularea unor anumite obiecte și estetică.
În primul capitol al lucrării intitulat „Introducere în imprimarea 3D“ s-a prezentat o scurtă istorie a procedeelor de imrprimare 3D, metode de imprimare, domenii de utilizare precum și principalele avantaje si dezavantaje.
În capitolul 2 „Tehnologia de imprimare 3D a unei proteze de mână“ s-au prezentat aspectele generale privind tehnologia de imprimare 3D a protezei de mână. În cadrul acestui capitol, pornind de la conceptul produsului, s-a realizat modelul 3D al protezei de mână în programul de modelare Autodesk Inventor. De asemenea, s-au stabilit etapele de asamblare și au fost identificate materialele din au fost realizate elementele componente ale protezei. Astfel, pentru elementele pricipale s-a optat pentru polylactic acid (PLA), iar legăturile dintre falange si încheitură, care necesita un mare grad de flexibilitate, au fost realizate dintr-un material flexibil (poliuretan termolastic-TPU).
În capitolul 3 „Imprimarea protezei de mână“ s-au prezentat materialele si echipamentele folosite la realizarea protezei de mână. De asemenea, s-au prezentat aspecte specifice pentru imrpimarea 3D inclusiv parametrii de imprimare. Materialele folosite la realizarea protezei au fost caracterizate din punct de vedere mecanic.
În capitolul 4 „Determinarea costurilor de producție a protezei pentru mână“ s-a determinat costul de producție pentru proteză luând în calcul costul materialelor, timpul de realizare și salariul operatorului.
Capitolul 5 „Concluzii“ prezintă principalele concluzii ale lucrării de licență.