Cercetări privind valorificarea biomasei de drojdie reziduală din industria berii
Dată
2011Autor
Marinescu (Constantin), Gina
Abstract
Din multitudinea de posibilităţi de valorificare a drojdiei reziduale, lucrarea de faţă şi-a propus prioritar obţinerea cât mai avantajoasă, eficientă, a unor compuşi biologic activi extrem de valoroşi în tratarea unor boli (chiar a cancerului) cum sunt β-glucanii din peretele celular al drojdiei şi obţinerea drojdiei îmbogăţite cu minerale -drojdia seleniată - cu rol incontestabil, în prevenirea şi vindecarea unor grave afecţiuni şi nu în ultimul rând a
cancerului, utilizând medii nutritive industriale.
De asemenea , lucrarea propune obţinerea unui extract de drojdie cu însuşiri de
aromatizare şi totodată a unui reziduu celular util în hrana animalelor, ambele ca
modalităţi de valorificare a componentelor remanente după izolarea glucanilor din
peretele celulei de drojdie, pentru că s-a dorit, realmente, valorificarea completă a biomasei de drojdie de bere reziduală şi, concomitent, folosirea în acest scop a unor semifabricate existente la nivel industrial.
În plus, prezenta lucrare propune o modalitate uşoară de utilizare în industria
alimentară a produsului beta-glucanic rezultat din drojdia de bere reziduală, ca înlocuitor de material gras la prepararea maionezelor, în scopul obţinerii unor produse cu un conţinut redus de calorii.