Influenţa tehnicilor de procesare la presiuni înalte asupra sistemului ambalaj-produs alimentar
Dată
2013Autor
Diaconu (Filimon), Veronica
Abstract
Scopul principal al programului de doctorat a fost dezvoltarea de cercetări privind impactul tehnologiei PATP (Pressure Assisted Thermal Processing) asupra sistemului ambalaj-produs alimentar.
Obiectivele generale stabilite pentru întreg parcursul programului de doctorat au fost:
O1. Studiul privind influența PATP asupra sistemului ambalaj-produs alimentar;
O2. Dezvoltarea cunoașterii și obținerea unor rezultate științifice competitive pe plan european, precum și transferul acestor rezultate în industrie.
Obiectivele specifice, urmărite punctual în toate etapele cercetării, au fost:
1. Studiul impactului PATP asupra proprietăților mecanice ale filmelor polimerice multistrat (modulul lui Young, tensiunea la rupere, elongația procentuală).
2. Evaluarea proprietăților termice ale filmelor polimerice multistrat tratate PATP (DSC).
3. Investigarea modificărilor structurale ale filmelor polimerice multistrat prin microscopie cu scanare de electroni (SEM) și evaluare vizuală.
4. Determinarea influenţei PATP asupra profilului și a principalelor clase de compuşi volatili din materialele polimerice (GC-MS).
5. Identificarea unor potențiali markeri ai intensității PATP și evaluarea calitativă a potențialului toxic al compușilor pentru organismul uman (GC-MS).
6. Stabilirea compușilor susceptibili de a fi transferați prin efect de scalping și migrare în cadrul sistemului material polimeric-carne (GC-MS).