Cercetări privind obţinerea preparatelor din carne cu folosirea unor sisteme naturale microîncapsulate
Dată
2014Autor
Dima, Cristian-Vasile
Abstract
Producătorii de alimente şi-au intensificat preocupările în direcţia obţinerii unor produse inovative, care să satisfacă simultan gustul şi sănătatea consumatorilor. Cercetările din
ultimii zece ani, în domeniul produselor alimentare inovative, cum sunt produsele funcţionale, au arătat că la prepararea acestor alimente se manifestă trei tendinţe:
• folosirea tehnologiilor tradiţionale şi fortifierea clasică a alimentelor de consum curent (pâine, lapte, produse lactate, margarină etc.) cu diferite biocomponente (vitamine, ulei de peşte, minerale, iod, acid folic, probiotice etc.);
• folosirea unor tehnologii speciale, care previn deteriorarea componentelor bioactive, cum ar fi încapsularea, imobilizarea în matrici şi filme etc.
• folosirea conceptului de „nutrigenomics” în proiectarea alimentelor funcţionale personalizate pe baza interacţiei dintre alimente şi caracteristicile genomice individuale.