Cercetări privind obținerea produselor din carne dietetice cu un conținut redus de grăsimi
Dată
2015Autor
Tudose, Cristian Corneliu
Abstract
În ultimii ani, a fost acordată o mare atenţie pentru obţinerea de produse din carne, cu caracteristici fiziologice corespunzătoare unui regim alimentar sănătos, în scopul de a reduce riscul de boli, în special boli cardiovasculare. Consumatorii au început să înţeleagă că prin consumul de alimente sănătoase şi echilibrate îşi vor menține o stare bună de sănătate.
În condiţiile în care clienţii şi-au schimbat cerinţele şi pe fundalul unei creşteri a competiţiei datorate globalizării, producătorii de carne şi preparate din carne trebuie să se adapteze şi să inoveze noi tehnologii de procesare şi noi reţete cu ingrediente cu calităţi nutriţionale superioare.
Obţinerea unei compoziţii în care să existe cu preponderenta grăsimi sănătoase este una dintre cele mai importante tendințe actuale în industria produselor din carne. Aceste produse noi trebuie astfel concepute încât să reducă impactul negativ asupra sănătății consumatorilor, impact negativ asociat, de obicei, cu un nivel ridicat de grăsimi săturate. Înlocuirea grăsimilor animale cu grăsimi de origine vegetală ale căror caracteristici (profilul de acizi graşi) sunt în conformitate cu rezultatele studiilor de specialitate, ar putea favoriza consumul produselor din carne pe scară largă, aliinindu-se astfel mai îndeaproape recomandărilor OMS (Organizația Mondială a Sănătăţii), recomandări pentru o dietă alimentară echilibrată și îmbunătățirea obiceiurile alimentare. Mai exact, OMS a cerut reducerea aportului zilnic de grăsimi la mai puțin de 30% din aportul total de calorii, limitându-se aportul de acizi grași saturați la maximum 10% din aportul total de energie și aportul la mai puţin de 300 mg de colesterol pe zi.