Capitalele Culturale Europene și Impactul Asupra Turismului Local și Național
Dată
2020-07Autor
Micu, Nicoleta-Camelia
Abstract
Cultura este considerată un bun comun, un element cheie al bunăstării comunității, pentru întreaga umanitate și, de aceea, toată lumea este responsabilă de păstrarea, menținerea și dezvoltarea acesteia. Cultura sfidează definiția ușoară . Nu este reprezentată doar de arte, ci cuprinde sensul mai mare al timpurilor, obiceiurilor, imaginilor, instituțiilor noastre, perspectivele asupra lumii, memoria colectivă și multiculturalismul nostru. O definiție atât de amplă face dificilă înțelegerea completă a domeniului de aplicare a subiectului luat în considerare. Cu toate acestea, în contextul dezbaterii despre cultură, preocuparea este atât pentru cultură în sine, cât și cu mijloacele prin care este livrată, adică cu industriile culturale.
Progresele tehnologice au estompat distincția, deoarece sateliții și internetul permit acum produselor culturale să ajungă la audiențe largi, fără a fi ambalate și expediate peste granițe. Din aceste motive, este imposibil să încadrăm cultura într-o categorie de bunuri sau servicii. Cu toate că, OMC a pus puțin în mod clar problema modului în care trebuie tratate produsele culturale, dar probabil că disputele vor continua dacă cultura este un bun sau un serviciu .
Cultura este, de asemenea, o valoare de schimb, deci este un produs (bun, serviciu, idee), dar unul care solicită modele economice, sociale și culturale bune, consistente și partajate, aceste modele nu trebuie însă ignorate. Definiția UNESCO de Patrimoniu Cultural Mondial consideră cultura un bun ce aparține întregii omeniri: Toată lumea trebuie să fie abilitată să se bucure de cultură - Cultura este un patrimoniu mondial1 (UNESCO, 2005).
Poate părea relativ ușor să distingi diferența între conceptele de cultură și turism că limitele separă clar semnificațiile lor, acolo unde sunt aceleași merge pentru conceptul de turism cultural. De exemplu, este în general un acord că vizitarea unui centru cultural în o țară renumită pentru manifestările sale culturale este considerată ca fiind turism cultural, în timp ce o vizită pe o plajă nu este. Cu toate acestea, în ultimii ani, cele două noțiuni de turism și cultură și semnificațiile atașate lor au cunoscut schimbare semnificativă, până la un punct în care distincțiile lor au devenit incerte; pentru MacCannell (1993) tot turismul este cultural experiență2și Urry (1990) consideră că turismul este cultură 3.
Aceste presupuneri i-au făcut pe unii savanți să creadă că sunt culturali turismul este ceva nou sau este un fenomen postmodern. Cu toate acestea, examinând definiția turismului
1 UNESCO, 2005
2 MacCannell, D. (1993) Empty Meeting Grounds; the Tourist Papers. Routledge, London
3 Urry, J. (1990) The Tourist Gaze: Leisure and Travel in Contemporary Societies. Sage, London.
cultural, ea devine clar că ceea ce s-a schimbat este dimensiunea culturală consumul turistic și formele de cultură consumate de către turiștii culturali4.
În comparație cu conceptul larg de cultură, turismul este poate un termen mai ușor de abordat. Definițiile cunoscute ale turismul este împărțit în două categorii; conceptual definirea turismului, care se ocupă de sensul principal al turismul și definiția tehnică a turismului, axată pe evaluarea și măsurarea valorii turismului care este deosebit de variabilă în diferite țări.