Arată înregistrarea sumară a articolului

dc.contributor.authorRumeus, Iurie
dc.date.accessioned2020-07-29T12:14:41Z
dc.date.available2020-07-29T12:14:41Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://arthra.ugal.ro/handle/123456789/6407
dc.descriptionRezumat Teză de doctorat - Conducător științific: Prof. univ. dr. ing. Maria Turtoiro_RO
dc.description.abstractO problemă majoră în industria pâinii apare vara când, în timpul păstrării produselor de panificaţie, apar defecte cauzate de boala întinderii. Boala întinderii, sau boala cartofului, apare din cauza folosirii făinii contaminate cu bacterii sporulante din genul Bacillus şi anume Bacillus subtilis (sinonim B. subtilis vulgaris, B. subtilis ssp. mezentericus). Aceste bacterii fac parte din microbiota grâului şi ajung în făină în timpul măcinării. Sporii acestor bacterii sunt termorezistenţi şi nu sunt distruşi în timpul coacerii. După coacere, în condiţii optime de temperatură (37...44°C), umiditate şi pH, trec în forma vegetativă şi produc îmbolnăvirea pâinii. Îmbolnăvirea pâinii de boala întinderii se manifestă prin modificarea consistenţei şi culorii miezului, a gustului şi mirosului pâinii. Miezul îşi pierde structura poroasă, apar goluri de diferite mărimi, devine lipicios, iar la rupere se întinde în fire mucilaginoase foarte subţiri, de forma firelor de păianjen. Culoarea se închide spre cenuşiu sau galben-brun, iar mirosul este de fructe supracoapte sau alterate. Toate aceste modificări ale însuşirilor pâinii se datorează faptului că aceste bacterii sintetizează un complex de enzime amilolitice şi proteolitice care hidrolizează principalii componenţi ai pâinii, amidonul şi proteinele. Din aceste considerente, scopul tezei de doctorat este studiul eficienței decontaminării suprafeței boabelor de grâu folosind metode neconvenționale: lumină ultravioletă (UV) continuă și pulsuri de lumină (PL), în vederea prevenirii bolii întinderii în produsele de panificație şi a influenţei acestor metode asupra calităţii produselor finite.ro_RO
dc.language.isoro_ROro_RO
dc.publisherUniversitatea "Dunărea de Jos" din Galațiro_RO
dc.subjectdecontaminarea grâuluiro_RO
dc.subjectmetode neconvenționalero_RO
dc.subjectindustria păiniiro_RO
dc.subjectcalitatea pâiniiro_RO
dc.titleÎmbunătăţirea calităţii pâinii ca urmare a decontaminării grâului prin metode neconvenţionalero_RO
dc.title.alternativeImprovement of the bread quality as a result of wheat decontamination by non-conventional methodsro_RO
dc.typePhD Thesisro_RO


Fișiere la acest articol

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Acest articol apare în următoarele colecții(s)

  • Rezumate teze de doctorat [797]
    Conține rezumatele tezelor de doctorat susținute în cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați

Arată înregistrarea sumară a articolului