LIMITĂRI ALE ACHIZIȚIILOR PUBLICE DIN FONDURI EUROPENE
Abstract
Orientarea specifică a proiectelor către atingerea tuturor obiectivelor a determinat în toate domeniile o creștere a frecvenței de utilizare a acestora, reprezentând practic o adaptare la mediul economic actual a modului de desfășurare a activității. Proiectele nu sunt doar o cale prin care organizațiile pot supraviețui, ci și o modalitate de a obține competitivitatea la nivel micro și macroeconomic.
Proiectele au nevoie de un management care să pornească de la principiile generale ale acestuia, dar care să fie adaptat la caracteristicile proiectelor. Prin intermediul unor metode, instrumente sau tehnici, managementul proiectelor contribuie la succesul proiectelor în ceea ce privește atingerea obiectivelor propuse.
Un caz particular al proiectelor sunt cele finanțate de Uniunea Europeană. Acestea au ca scop să sprijine politicile europene în atingerea obiectivelor, ca o modalitate de accesare a fondurilor europene alocate tuturor țărilor membre.
Lucrarea de faţă urmărește să prezinte pe de o parte cele mai importante aspecte teoretice cu privire la fondurile nerambursabile ce pot fi accesate de țările membre ale Uniunii Europene, iar pe de altă parte, particularitățile și limitele de care trebuie să se țină cont în momentul în care se implementează un contract de achiziție publică.
Originalitatea acestei lucrări constă în capacitatea autorului de a aprofunda studiul privind domeniul achiziţiilor publice care se află într-o continuă expansiune. Faptul că noul Cod Penal interzice participarea la procedurile de achiziții pulice ca o pedeapsă complementară, constituie o probă în plus în ceea ce privește gradul de importanță al acestei teme.
Metodologia utilizată a fost aceea de a prelua, de a prelucra, şi în final de a expune studiul empiric, într-o lucrare în care sunt evidențiate și prezentate principalele limitele de care trebuie să țină cont în momentul în care se implementează un contract de achiziție publică finanțat din fonduri europene.
În prima parte a lucrării Limitări ale achizițiilor publice din fonduri europene am cuantificat informaţii referitoare la principalele fonduri nerambursabile pe care le pot accesa țările membre ale Uniunii Europene, am adus în discuţie şi am tratat fenomenul „gradului de absorbție a fondurilor europene”, prezentând principalele aspecte care determină o rată scăzută de absorție la nivelul României.
4
În a doua parte a lucrării am conturat reglementările legale privind achizițiile publice ecologice și aspecte referitoare la derularea achizițiilor publice pe perioada pandemiei în România, prezentând limitele care s-au stabilit pentru procedura de licitație deschisă și pentru procedura de participare fără publicarea unui anunț de participare în prealabil, fiind singurele proceduri de atribuire permise în România pe perioada pandemiei COVID 19. În cele din urmă, am elaborat o matrice în ceea ce privește procedurile de atribuire a contractelor de achiziție publică și diferitele aspecte analizate, cu scopul de a ajuta autoritățile contractante în alegerea celei mai avantajoase proceduri atunci când efectuează o achiziție publică.
În a treia parte a lucrării am abordat aspecte legate de auditul fondurilor europene și principalele categorii de audit utilizate în acest domeniu, reliefând aici aspectele comparative între misiunea de audit statutar și misiunea procedurilor convenite. În final, am elaborat o prezentare a principalelor dificulăți întâlnite în auditului fondurilor europene, dificultăți împărțite în două mari categorii:
◆ De organizare;
◆ Financiare și contabile;
Cea de-a patra şi ultima parte a lucrării am dedicat-o studiului de caz bazat pe un chestionar, în vederea elaborării cercetării privind limitele achizițiilor publice din fonduri europene.