Aspecte privind evaluarea unei companii în vederea finanțării prin creditare bancară a IMM-urilor - SC HAPPY FARMER SRL - Coordonator ştiinţific,
Resumen
Zilnic apar noi entități economice de mici, medii sau mari dimensiuni, entități denumite IMM – uri.În Capitolul 1, este prezentat ce reprezintă un IMM, anume entitatea sau întreprinderea cu un număr mic de angajați, care să nu depășească 250 și cu cifra de sub 50 de milioane de EURO.
Tot în acest capitol este prezentata si importanța acestora în economie, fiind principalele surse de creare a locurilor de muncă, mai exact, asigurând un număr de peste 75 de milioane de locuri, asta doar în Uniunea Europeană.
Din totalul economiei românești, 99,7% este reprezentat de IMM – uri, iar procentul total de angajați, 66% sunt lucrători într-un IMM.
În2005, au intrat în vigoare câteva definiții care ne ajută să ne dăm seama din ce categorie face parte o întreprindere, deoarece aceste categorii diferite, stabilite pe baza numărului de angajați al unei companii și pe baza cifrei de afaceri sau a bilanțului acesteia, determină eligibilitatea pentru programele financiare și de sprijin de la nivelul Uniunii Europene și de la nivel național.
În Capitolul 2 este prezentat Creditul și contidiile de acordare a acestuia la diferite societăți bancare.
Creditul este o valoare/o sumă care se transmite de la un creditor la un debitor, debitorul având datoria să ramburseze creditul, după un anumit timp și in anumite condiții, așa cum s-au înțeles cele două parți în urma încheierii unui contract de credit. Tot în cadrul contractului de credit, debitorul se angajează în plata unei dobânzi pentru a remunera debitorul.
Ce este acela un debitor și un creditor? Păi creditorul este persoana care dispune și pune la dispoziție (împrumută) necesarul de numerar pentru ca debitorul (persoana împrumutată) să-și poată achita cheltuielile și / sau să finanțeze activități necesare aducerii de profit.
La baza raportului de credit avem câteva trăsături caracteristice, pe care le-am prezentat mai în detaliu în conținutul capitolului, și anume: 1.Subiectele raportului de credit: creditorul și debitorul; 2. Promisiunea de rambursare ; 3. Termenul de rambursare; 4. Dobânda; 5. Acordarea creditului; 6. Consemnarea și transferabilitatea
După prezentarea IMM – urilor și a creditului, s-a continuat cu capitolul 3, anume Creditul IMM INVEST.
Acest credit se adresează exclusiv IMM – urilor și reprezintă în ultimii 30 de ani, cea mai importantă metodă de sprijin pentru acestea.
Bineînțeles, pentru acordarea acestui sprijin se încheie un contract de credit, care impune niște condiții ca să se poată beneficia de el.
5
Acest credit IMM Invest se adresează și domeniului agricol, piscicol, acvaculturii și sectorului alimentar.Acest subprogram include și o componenta nerambursabilă de maxim 10% din valoarea finanțării garantate.
Avantajele acestui subprogram sunt că, statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor, că nu se plătește dobânda, comisionul de garantare sau alte costuri de acordare, nu se plătesc comisioane de rambursare anticipată, iar valoarea maximă a creditelor pentru investiții poate ajunge până la 10.000.000 RON, iar pentru capitalul de lucru până la 5.000.000 RON.
S-a efectuat studiul pe programul AGROIMM INVEST oferit de 4 mari bănci din România, anume: BRD, BCR, Banca Transilvania și Raiffeisen Bank România.
La finalul acestor 3 capitole, s-a realizat studiul de caz pentru societatea HAPPY FARM care a solicitat și obținut de la banca BRD