Proiectarea și sudarea structurilor realizate din oțel corten pentru poduri
Zusammenfassung
Titlul proiectului de disertație este Proiectarea și sudarea structurilor sudate din oțel corten pentru poduri și scopul principal al acestuia este descrierea tehnologiilor de asamblare termică a podurilor. Proiectul este structurat pe patru capitole, după cum urmează:
Capitolul 1: Noțiuni introductive despre poduri
În primul capitol al lucrării de disertație a fost prezentată evoluția podurilor de-a lungul timpurilor dar și impactul metalului în construcții, acesta evidențiindu-se ca un material cu posibilități nebănuite în construcția de poduri.
Au fost clasificate podurile în funcție de destinație, deschidere și înălțime. Am continuat cu nomenclatura elementelor constructive și descrierea acestora.
Capitolul 2: Caracterizarea oțelurilor corten utilizate la fabricarea podurilor: S355 J2 C+N și S355 J2 C+N In capitolul al doilea al proiectului de disertație am prezentat caracteristicile chimice ale oțelului corten S355 J2 C+N pentru poduri, am prezentat și exemplificat testele la care sunt supuse materialele pentru a fi stabilite proprietățile mecanice. Am analizat viteza de răcire pentru patru tipuri de oțeluri carbon obișnuite și intervale de viteză tipice de răcire pentru diferite procese.
În ce-a a doua parte a capitolului doi al lucrării de disertație, am efectuat un studiu de caz încercând mai multe epruvete de oțel S355 J2 C+N cu grosimi diferite pentru a afla valorile caracteristicilor sale de rezistență (limitele de curgere și de rupere) și ductilitate (alungirea și gâtuirea la rupere).
Capitolul 3: Proiectarea tehnologiilor de asamblare termică și metode de încercare a structurilor sudate din oțel corten
În al treilea capitol al proiectului de disertație am prezentat tipurile de sudare care sunt utilizate la asamblarea podurilor, caracterizarea materialelor auxiliare, a gazului de protecție și a parametrilor de sudare necesari pentru realizarea tehnologiei de fabricație. Am continuat cu prezentarea metodelor de control NDT pentru examinarea rezistenței unei structuri sau piese fără a fi necesară demontarea, ori distrugerea acesteia.
Capitolul 4: Încercarea structurii podurilor
Încercarea dinamică a podurilor înainte de darea în funcțiune a acestora reprezintă un ansamblu de metode experimentale și procedee experimentale. La realizarea proiectelor de încercare trebuie să se țină seama de complexitatea încercării în ansamblu.
O metodă utilizată frecvent este cea a utilizării convoaielor de probă, având ca principal dezavantaj inducerea de vibrații perturbatoare a căror frecvență de vibrație poate apare distinct în conținutul de frecvențe al mișcării înregistrate sau se poate suprapune cu unul din modurile de vibrație ale podului încercat.