Cercetări privind sindromul general de adaptare al organismelor animale - studiul markerilor enzimatici
Dată
2023Autor
Cărădan (Turcu), Simona-Laura
Abstract
Elementele centrale ale cercetărilor științifice actuale sunt reprezentate atât de starea
de sănătate a omului cât și calitatea alimentelor pe care le consumăm. Lucrarea de față
dorește să aducă un aport științific din mai multe puncte de vedere și anume: obținerea unor
produse animaliere destinate consumului uman – carne, de o calitate cât mai bună, ca materie
primă și de o importanță economică vitală pentru populație. Pentru a avea produse de origine
animală de calitate excepțională, sursa – animalul trebuie să aibă o stare de sănătate foarte
bună, condițiile de trai să fie unele de nivel ridicate, astfel că animalele supuse sacrificării să
nu fie scoase din zona lor de confort, situație în care pot să apară forme de stres din surse
exogene. Un consum de alimente animaliere de o calitate nutritivă scăzută, prezintă nu numai
beneficii organismului uman, la populația activă, ci chiar atrag după sine dezechilibre ce
afectează calitatea vieții.
În alegerea temei studiului de față, a fost de un real interes, extinderea definirii fenomenului de stres, ca o continuare a efectului pe care il are la nivelul organismelor animale (mamifere și om) în special a felului în care organismele răspund la prezența unor factori de stres.