Managementul lanțului de aprovizionare al întreprinderilor. Proiectarea unui dispozitiv port-piesă pentru operaţia de găurire a reperului „flanşă pentru pompa de apă”
Résumé
Într-o economie în schimbare, cu scopul de a rămâne competitive, companiile trebuie să realizeze cât mai multe produse utilizând cât mai puține resurse. În acest efort, o componentă critică este coordonarea și proiectarea rețelelor de distribuție și aprovizionare.
În această lucrare se prezintă lanțul de aprovizionare și anume: definire, structură, funcții și operațiuni.
Lanțurile de aprovizionare cuprind societățile și activitățile de afaceri necesare pentru a proiecta, a face, a livra și a folosi un produs sau serviciu. Au fost identificate cele cinci domenii principale pe care se concentrează managementul lanțului de aprovizionare și anume: producţie, inventariere, localizare, transport și informare.
Gestiunea lanțului de aprovizionare are ca obiectiv coordonarea activităților și fluxurilor de la furnizori până la clientul final. Lanțurile de aprovizionare există încă din cele mai vechi timpuri, începând cu primul produs sau serviciu creat și vândut.
Pornind de la aceste elemente definitorii ale lanțului de aprovizionare, este dezvoltat un studiu de caz care își propune analiza funcției de aprovizionare în cadrul companiei S.C. METAL S.R.L., aceasta are ca domeniu de activitate principal comerțul cu produse siderurgice și metale de construcție.
Tot în această lucrare a fost proiectat și un dispozitiv port-piesă pentru operaţia de găurire a reperului „Flanşă pentru pompa de apă”.
De asemenea, au fost analizate aspecte privind partea de procesare prin așchiere pentru reperul ”roată de scripete”.
A fost simulată din punct de vedere teoretic eficiența economică a execuției reperului ”roată de scripete”. Pentru acest reper au fost efectuate calcule tehnico-economice.