Brânzeturi cu un conținut redus de sodiu: aspecte științifice și tehnologice
Abstract
Cea mai importantă funcţie a alimentaţiei o reprezintă asigurarea
nevoilor metabolice ale omului precum şi a stării „de bine” şi de satisfacţie
indusă de caracteristicile senzoriale ale alimentelor. În acelaşi timp însă, prin
modularea anumitor funcţii ţintă ale organismului, componenţii hranei pot
avea efecte psihologice şi fiziologice benefice, pe lângă cele nutriţionale
deja acceptate.
Ne aflăm la o nouă frontieră a nutriţiei în care alimentele sunt
evaluate după potenţialul lor biologic şi aptitudinea de a reduce riscul pentru
dezvoltarea unor maladii.Motivaţia alegerii tezei de doctorat cu titlul
„Brânzeturi cu un conţinut redus de sodiu: aspecte ştiinţifice şi
tehnologice”, a fost dată de faptul că brânzeturile, produse de aproximativ
5.000 de ani, reprezintă unul din alimentele clasice folosite pentru dieta
umană atât datorită valorii nutritive ridicate cât şi plăcerii pe care o crează
consumul lor.
Brânzeturile sunt unele dintre cele mai complexe şi dinamice produse
alimentare. Ele reprezintă alimente cu o bună digestibilitate, foarte diferite
senzorial şi cu o compoziţie chimică formată din proteine cu valoare
biologicăridicată, grăsimi, calciu, fosfor şi vitaminele A şi D.Sub multe
aspecte brânzeturile sunt alimente ideale: nutritive, flexibile în utilizare şi
aplicare, relativ sigure şi apreciate în consecinţă şi într-o mare gamă
sortimentală.