Amplificator audio de putere cu fidelitate mare
Resumen
Proiectul de diplomă susținut se intitulează „Amplificator audio de putere cu fidelitate mare”. În cadrul acestei licențe se urmărește construirea și simularea unui amplificator de putere cu fidelitate mare, această temă fiind aleasă datorită pasiunii pentru audio si numeroaselor domenii aplicative pe care acesta le are în viața de zi cu zi.
Un amplificator audio reprezintă un dispozitiv care are ca scop mărirea semnalului de intrare printr-un procedeu care nu introduce distorsiuni asupra acestui semnal. Principala componentă care amplifică într-un amplificator este tranzistorul. Funcționarea amplificatorului se bazează în principal pe cele două intrări operaționale, care alcătuiesc bucla de reacție negativă, datorită căreia amplificatorul are la ieșire un semnal prelucrat cu distorsiuni foarte mici. Amplificatoarele ideale au o caracteristică liniară la semnalul de ieșire, funcționarea etajului final având un randament de 100%. Amplificatoarele se clasifică în funcție de modul în care lucrează etajele de ieșire, fiind luat în considerare liniaritatea, câștigul, eficiența si puterea acestora.
Pentru a construii un amplificator audio de putere cu fidelitate mare, avem nevoie de un amplificator de putere Hi-Fi ridicat, astfel încât acesta să conducă semnalul de intrare, la ieșirea difuzorului audio , fără ca semnalul de ieșire să aibă distorsiuni. Semnalul de la ieșire trebuie sa fie aproximativ identic cu cel de la intrare pentru un randament de peste 90%.
Lucrarea de față, are ca scop proiectarea si realizarea unui amplificator audio care să aibă la ieșirea acestuia un sunet audio excelent, utilizând componente minime si costuri reduse. Pentru acest lucru am ales amplificatorul LM3886 deoarece este unul dintre cele mai renumite amplificatoare de putere cu Hi-Fi compact, în rândul audiofililor.
Schema finală a amplificatorului audio de putere cu fidelitate mare, este realizată pe baza circuitelor fundamentale din fișa tehnică a lui LM3886. Ca să ne dăm seama dacă schema este funcțională am ales sa efectuez o testarea a acesteia într-un program software de simulare a circuitelor electronice. Pentru testarea montajului am utilizat programul LTspice care este renumit în această industrie pentru o gamă largă de biblioteci si o performanță înaltă. În urma acestor testări am constatat că schema finală funcționează în parametrii optimi, circuitul având o amplificare în curent continu de 20 și o caracteristică de transfer liniară, fără distorsiuni la semnalul de ieșire.
În concluzie, montajul realizat cu acest amplificator se ridică așteptărilor, având o reproducere de înaltă calitate la ieșirea difuzoarelor, sunetul fiind excelent în urma testării în LTspice.