Impactul amenajărilor turistice asupra mediului în Regiunea Centru
Résumé
Am ales această temă din considerente personale, și datorită fenomenului crescut care ia amploare în țara noastră și anume cea de amenajare turistică. Turismul este o formă de petrecere a timpului liber, astfel acest lucru a condus la dezvoltaarea turismului din țara noastră, indiferent de formele pe care le practică turismul, fie cel de afaceri, montan sau alte forme.
Actualitatea temei investigate. Se consideră în general ideea că turismul este un sector cu o importanță deosebită. Industria turismului este de obicei una dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, serviciile acestui domeniu implică o serie de activități care contribuie și cu alte segmente importante ale economiei.
Dezvoltarea cu scop turistic a redeschis noi posibilități de amenajare și pentru a petrece timp liber persoanele fizice este îmbinată cu posibilitățile create de relieful acestei zone pentru amenajarea turistică a zonei de atracție turistică să fie posibilă atât la nivel național cât și la nivel internațional care să permită o mai bună dezvoltare economică a acesteia.
În turism, zona amenajată cu scop turistic este definită atât sub aspect cantitativ prin capacitatea de primire turistică dar și sub aspect calitativ prin punerea în valoare a atractivității turistice, ce poate fi naturală sau creată. Amenajarea turistică a zonei poate reprezenta elementul indispensabil al ofertei turistice.
Numărul maxim de turiști ce pot fi primiți de unitate turistică din zonă este dat de capacitatea optimă al acestora fără a prejudicia mediul geografic și cel social. Atracția turistică crește odată cu distanța dar în același timp scade având în vedere costul trasportului și totodată oboseala acumulată din cauza parcurgerii unei distanțe prea mari până la cazare.
Evaluarea atractivității zonei turistice, respectiv a regiunii se poate face luând în considerare următoarele elemente:
Accesibilitatea : - așezare geografică, căi de acces și mijloacele de transport;
Condițiile de relief: trepte de relief, râuri, lacuri, monumente ale naturiii, rezervații și parcuri ;
5
Condiții meteorologice: climatul și sezonalitatea, precipitațiile, vânturi, etc.
Obiectul de studiu al lucrării este obiectul cercetărilor ce cuprinde analiza amenajărilor turistice asupra mediului înconjurător din regiunea Centru. Această cercetare se bazează pe studiul complex al normelor și principiilor de amenajare zonală cu scopuri turistice.
Scopul acestei lucrări este de a descoperii evaluarea impactului amenajărilor turistice asupra mediului în Regiunea Centru. Pentru a descoperii factorii importanți ce duc la acest impact sunt propuse următoarele sarcini:
Stabilirea misiunii de amenajare turistică și scopul acesteia;
Analiza caracteristicilor de amenajare turistică asupra mediului.
Obiectivele acestei lucrări au determinat următoarea structură: introducere, 3 capitole, concluzia, analiza SWOT și bibliografia.
CAPITOLUL I. REPERE TEORETICE – acest capitol este reprezentat de câteva aspecte teoretice importante privinnd amenajarea turistică: tipologia amenajărilor turistice și formele de poluare generate de către amenajările turistice.
CAPITOLUL II. AMENAJĂRILE TURISTICE DIN REGIUNEA CENTRU – În acest capitol s-au urmărit evidențierea strategiilor de dezvoltare teritorială acționând printr-o formă de poluare cât mai mică, evoluția conceptului modern și preocupările specialiștilor, subliniindu-se astfel importanța majoră a acestora.
CAPITOLUL III. POLUAREA PRODUSĂ DE AMENAJĂRILE TURISTICE ÎN REGIUNEA CENTRU – Abordează ținta scopului în evoluția turismului românesc, potențialul turistic românesc precum și studierea caracteristicilor împotriva poluării produse din cauza amenajărilor turistice.
În compartimentul concluzii sunt formate specificații ce ar reduce diminuarea poluării și dezvoltarea regiunii Centru.