Turismul ultimei șanse Vizitarea destinațiilor pe cale de dispariție
Dată
2021Autor
Băisan, Andreea Roxana
Abstract
Fiind un fenomen unic în lumea modernă, turismul este una dintre cele mai dinamice ramuri ale economiei mondiale, are un impact major asupra vieții economice și sociale și are ca efect promovarea dezvoltării durabile. Complexitatea turismului are multe impacturi, care au de obicei un impact pozitiv asupra economiei și societății, dar au și un impact negativ, în special asupra mediului. Prin urmare, este necesar să se ia măsuri pentru protejarea mediului natural și satisfacerea nevoilor turiștii.
La scară globală, industria turismului a înregistrat o creștere constantă în ultimii 20-30 de ani, transformându-se dintr-o activitate într-o industrie reală. La sfârșitul secolului al XX-lea și al noului mileniu, am înregistrat o creștere constantă a interesului oamenilor pentru modul în care își pot petrece timpul liber. La scară globală, acest interes devine un fenomen internațional numit turism, care se bazează pe utilizarea timpului liber pentru a vizita diverse locuri și destinații care sunt adesea caracteristicile călătoriilor de vacanță și de agrement. În efectuarea acestei cercetări, un aspect pe care l-am considerat important este că toate cercetările privind turismul, în special cercetările academice, sunt relativ noi. Dezvoltarea rapidă a turismului a depășit etapa de activitate reprezentată doar de câteva forme de călătorie, cum ar fi tratamentul sau studiul. Prin urmare, cercetarea asupra diferitelor sale aspecte a devenit o condiție necesară pentru evaluarea proporției sale și a tipului de impact social și de mediu.
Lucrarea de disertație cu titlul „Turismul ultimei șanse. Vizitarea destinațiilor pe cale de dispariție‖ este inspirată de realitatea existentă conform căreia statutul turismului în dezvoltarea durabilă este dat de acesta ca o industrie care comercializează mediul natural și mediul uman ca produse. Deși termenul „industria turismului‖ poate fi considerat inadecvat conceptual și semantic, confirmă rolul și importanța acestui sector în economia mondială.
În primul capitol am prezentat, într-o ordine logică și simplă aspecte privind conceptul de destinație turistică, durata de viață a acestora și teorii susținute de specialiști ce analizează ciclul prin care o destinație turistică trece de-a lungul vremii. Am scos în evidență factorii care vin cu un aport pozitiv sau negativ asupra destinațiilor în care se practică turismul de masă.
Capitolul doi se bazează pe date statistice privind turismul în România, în prima parte am vorbit despre provocările principale ale turismului românesc și importanța acestui sector la participarea creșterii economice la nivel național și internațional. În demersul acestui capitol m-
6
am axat pe date statistice preluate de pe site-ul oficial al Institutului Național de Statisttică și Organizația Mondială a Turismului. În partea de final a capitolului am scos în evidență monumentele ce fac parte din lista patrimoniului UNESCO.
Pe parcursul capitolului 3 am dezvoltat aspecte ce țin de impactul turismului asupra degradării destinației Rezervația Naturală Pârâul Pețea, am scos în evidență speciile unice care se regăseau în stațiune , și anume, nufărul termal, melcul mic, și peștele roșioară. În continuare am prezentat și descris rezultatele un chestionar aplicat pe 100 de respondenți, aceștia sunt rezidenți din regiunea pe cale de dispariție, au trebuit să răspundă la întrebări care vizau gradul de conștientizare a stării de degradare a rezervației, sursa de la care au informații despre aceasta, pe cine consideră vinovat pentru degradarea acestei rezervații, cine este responsabilul pentru regenerare și modul în care ar trebui să se promoveze destinația. Sintetizarea și analiza setului de date obținute s-a realizat cu ajutorul informațiilor statistice, pe care le-am prezentat în diferita tabele ori grafice.
Spre finalul lucrării, în capitolul patru, am elaborat o listă a concluziilor generale cu privire la tema lucrării, am dezvoltat propriile păreri și am propus noi direcții de dezvoltare pentru destinații turistice pe cale de dispariție.