Plajele litoralului românesc și dezvoltarea turismului
Dată
2021Autor
Stanciu, Andrei-Dan
Abstract
Motivația alegerii titlului lucrării de disertație -"Plajele litoralului românesc și dezvoltarea turismului" – s-a bazat pe atractivitate, în ideea de cunoaștere detaliată a turismului românesc de pe litoral, a rolului pe care îl joacă principalele resurse turistice, în special plaja și a poziției pe care o deține litoralul românesc față de celelalte destinații turistice ale României.
Lucrarea se structurează pe patru capitole, fiecare diferențiate ca volum de informații.
Primul capitol surprinde așezarea geografică și limitele litoralului din țara noastră și terminologia specifică.
Capitolul al doilea vine cu informații despre caracterizarea plajelor (istoric, resurse turistice, caracteristici fizico-chimice și terapeutice, eroziunea plajelor, extindere, capacitate, utilizare, plaje Blue flag, cadrul legislativ, documentații de amenajare a teritoriului și urbanism, actorii implicați).
Capitolul al treilea surprinde poziția litoralului românesc in cadrul destinațiilor turistice ale României, unde s-au urmărit capacitatea de cazare, structurile de primire turistică, sosirile turiștilor străini în structuri de primire turistică, sosirile turiștilor români în structuri de primire turistică.
În ultimul capitol, am urmărit caracterizarea succinctă a stațiunilor/localităților, analiza comparativă a stațiunilor litoralului romanesc sub aspectul distribuției fluxului turistic, a unităților de cazare și a capacității acestora, situația comparativă a câtorva hoteluri de 4* și de 5* din România și țări apropiate României în privința prețurilor, analiza sezonalității turiștilor străini de pe litoral.
În redactarea lucrării de disertație am fost sprijinit de către doamna profesoară, Lect. univ. dr. Soare Ionica, căreia îi mulțumesc.