AGROTURISMUL ROMÂNESC ȘI DEZVOLTAREA DURABILĂ
Dată
2021Autor
Stoica, Dimitrie
Abstract
Motivația alegerii acestei teme de disertație rezidă în dorința personală de a intra în sfera de cunoaștere a agroturismului românesc în contextul dezvoltării durabile.
O oportunitate pentru dezvoltarea spațiului rural constă în expansiunea organizată a agroturismului, care reprezintă modalitatea optimă de valorificare superioară atât a resurselor materiale, cât și umane. Astfel, agroturismul poate avea impact pozitiv pentru economie prin deținerea unor avantaje de necontestat. În primul rând, furnizează locuri de muncă și obținere de venituri pentru populația rurală. Mai departe, permite reîmprospătarea activităților complementare, acestea putându-se extinde odată cu dezvoltarea agroturismului, constituind surse de generare de venituri pentru ghizi, meșteșugari, instructori, comercianți etc. Mai mult decât atât, agroturismul asigură valorificarea superioară a ceea ce înseamnă surplus din cadrul gospodăriilor țărănești, care frecvent se degradează din cauza neîntrebuințării. Acest fapt este puternic susținut de produsele din cadrul acestor gospodării, care sunt produse naturale, de cea mai bună calitate.
Practicarea agroturismului este benefică populației autohtone, care dorește să-și petreacă vacanța în alte zone decât cele cotidiene. Totodată, agroturismul generează și efecte sociale datorită valorificării resurselor materiale naturale și umane, din cadrul spațiului rural respectiv. Efortul comunității rurale de a dezvolta, din punct de vedere economic, o arie, un oraș sau județ și, implicit, țara reprezintă un punct forte al agroturismului. Dezvoltarea economică este dublată de dezvoltarea socială, clar exprimată prin petrecerea într-un mod plăcut a timpului liber de un număr în creștere de oameni, crearea relațiilor de prietenie și sudarea acestora, reconfortarea și refacerea capacității de muncă. De asemenea, serviciile de alimentație oferite contribuie semnificativ la bunăstarea practicanților acestui tip de turism. Ultimul deceniu reprezintă o tranziție clară către agroturism, prin mărirea atât a numărului de pensiuni agroturistice și, implicit, a capacității de cazare. Cu toate că pandemia de COVID-19 a condus la scăderea numărului de turiști, din cauza măsurilor restrictive, odată cu relaxarea acestora, oamenii vor fi mult mai interesați pentru a practica agroturismul, înțelegând și mai bine avantajele aduse sănătății.
Agroturismul are potențial pentru a se integra în dezvoltarea durabilă. Dezvoltându-se durabil, acesta nu doar că aduce plus valoare din punct de vedere economic, ci și prezervă mediul. Având agricultura drept activitate de bază și folosirea spațiilor de cazare excedentare în scop turistic, agroturismul țintește atât asupra activităților agricole, care se pot amplifica prin creșterea suprafeței agricole utilizate și prin mărirea ariilor cu suprafețe ecologice, cât și asupra turismului, care încurajează antreprenorii la deschiderea de pensiuni agroturistice.
2
Obiectivele operaționale ale acestei lucrări sunt:
(i) Clarificarea noțiunilor referitoare la conceptele de dezvoltare durabilă și agroturism și, totodată, la agroturismul în sfera dezvoltării durabile;
(ii) Prezentarea evoluției agroturismului din România, prin intermediul evidențierii potențialului natural și antropic al acestuia și turismului rural românesc, numărului de turiști cazați în pensiunile agroturistice și numărul de înnoptări turistice în astfel de structuri de primire turistică, evoluției pensiunilor agroturistice și prin intermediul prezentării cadrului legislativ și agențiilor specifice agroturismului;
(iii) Prezentarea modului în care agroturismul influențează dezvoltarea durabilă, prin corelația unor indicatori ai evoluției acestui tip de turism cu obiectivele dezvoltării durabile.
S-a utilizat cercetarea exploratorie descriptivă, iar ca instrument s-a utilizat analiza datelor existente în literatura de specialitate: jurnale online, cărți, articole, site-uri de specialitate (studiu bibliografic). Tema abordată este relevantă nu numai din perspectiva domeniului de masterat, ci şi din perspectiva importanței dezvoltării durabile a agroturismului.
Lucrarea este structurată pe trei capitole la care se adaugă concluziile, și reprezintă rezultatul propriului efort de cercetare şi de redactare, sub îndrumarea coordonatorului ştiinţific prof.univ.dr. Neculiță Mihaela. Disertația transmite un mesaj clar, coerent şi interesant referitor la noțiunile de agroturism și dezvoltare durabilă și la modul în care acestea se întrepătrund