Tendinţe în dezvoltarea şi promovarea produselor turistice culturale în judeţul Maramureș
Dată
2021Autor
STROIU, Simona-Georgiana
Abstract
Turismul reprezintă un domeniu care este din plin discutat la nivel global, național sau chiar regional însă majoritataea cercetărilor din acest domeniu sunt de natură teoretică generală. Multe publicații fac în principal referire la regionarea turistică a teritoriului țării, iar cercetările care se raportează la regiuni mai mici din interiorul unei țări, sunt relativ puține.
Turismul se numără printre activitățile ce s-au impus în epoca contemporană. Dorința oamenilor de a călători, de a-și petrece timpul vizitând orașe și sate, de a căuta locuri ascunse și liniștite de natură este nemărginită.
În ultima perioadă se analizează din ce în ce mai mult activitatea de turism, regiunile rurale care posedă un potențial turistic important, modalitățile de practicare și exploatare ale acestora și, nu în ultimul rând, despre beneficiile sociale și economice însemnate aduse de desfășurarea acestei activități.
Maramureș, ținut cu rezonanță istorică, reprezintă o sursă nesfârșită de cercetare pentru toate domeniile și deține un potențial turistic cu mari perspective de dezvoltare în ceea ce privește turismul rural. Satele posedă un amplu patrimoniu cultural, arhitectural și istoric, peisaje pitorești și un stil de viață original și aparte. Bogat în activități recreative, tratament și agrement, cu oameni primitori și muncitori, Maramureșul merită să fie cunoscut și explorat pentru îmbogățirea bagajului de cunoștințe dar mai ales pentru conștientizarea și valorificarea calităților județului.
Cele menționate anterior, alături de faptul că județul Maramureș deține un potențial cu multe perspective de dezvoltare din perspectiva turismului rural, constituie motivul pentru care am ales această temă: Tendinţe în dezvoltarea şi promovarea produselor turistice culturale în judeţul Maramureș.
Tema aleasă ca subiect de cercetare în cadrul lucrării de disertație reprezintă un subiect amplu dezbătut, cercetat și teoretizat iar acest aspect constituie principalul motiv pentru care am ales să o analizez și să o aprofundez, cu atât mai mult cu cât lucrările care vizează dezvoltarea județului Maramureș din perspectiva turismului sunt destul de puține.
Subiectul tratat în cadrul lucrării de disertație are numeroase implicații economice atât la nivel local cât și la nivel regional în județul Maramureș. Prin intermediul acestei lucrări nu se dorește numai o prezentare a resurselor turistice de care dispune această zonă, ci și o prezentare a turismului, starea sa actuală, evoluția în timp și spațiu a acestuia,
2
principalele tipuri de turism care sunt practicate și propunerea unor eventuale modalități de dezvoltare și valorificare a acestui domeniu.
Județul Maramureș, prin așezarea geografică pe care o are, dispune de condiții naturale remarcabile pentru a susține dezvoltarea turismului. Pe lângă acest cadru natural, județul este deține importante monumente istorice și de artă unice. Porțile maramureșene, monumentele de artă populară renumite, bisericile din lemn în stil maramureșean din localitățile:, Ieud, Bârsana, Bogdan Vodă, Budești care sunt documentate din secolul al XVII-lea. Poziția relativ izolată al Maramureșului a făcut posibilă păstrarea în satele din aceste zone a arhitecturii tradiționale, în special a construcțiilor din lemn: monumente, case, biserici, care păstreaza tradiții ale meșterilor din zonă. La fel de veritabile sunt și alte elemente precum folclorul, portul popular sau artizanatul.
Maramureșul se bucură de o rețea naturală de izvoare termale și minerale. Aceste izvoare constituie componenta care este valorificată în scopuri balneare și care a impulsionat amenajări de acum doua milenii și care au continuat până în zilele noastre. Stațiunea balneoclimatică reprezintă, în general, o localitate care dispune de condiții naturale favorabile, de o exploatare controlată a acestora, precum și de o bază tehnico-materială optimă, capabilă să pună la dispoziția turiștilor condiții de cazare, masă, agrement sau tratament 1. În ultimele șapte deceni în țara noastră s-au înregistrat progrese importante în domeniul balneologiei, statțiunile turistice oferind condiții din ce în ce mai bune pentru relaxare și tratament.
Am hotărât să aleg Maramureșul ca studiu de caz deoarece reprezintă o regiune unică și autentică în același timp, atât în ceea ce privește relieful cât și din punct de vedere al datinilor și tradițiilor specifice. Locuitorii satelor din Maramureș au păstrat vii tradițile și folclorul. În momentul de față puteți vizita aceste zone și puteți admira stilul de viață aparte al oamenilor. Există puține alte regiuni din Europei în care să se dezvolte o cultură rurală atăt de puternică. Maramureșul este izvorul cel mai bine conservat al datinilor strămoșești..
Scopul lucrării constă nu doar într-o prezentare a resurselor turistice de care dispune această zonă, ci și într-o prezentare a turismului, starea sa actuală, evoluția în timp și spațiu a acestuia, principalele tipuri de turism care sunt practicate și propunerea unor eventuale modalități de dezvoltare și valorificare a acestui domeniu.
Lucrarea este compusă din: introducere, patru capitole, concluzii și previziuni și bibliografie.
1 Ion Talabă- Turism în Carpații Orientali, Editura Pentru Turism, 1991
3
Primul capitol “Conceptul de produs turistic” cuprinde o scurtă prezentare a conceptului de produs turistic, a caracteristicilor, elemntelor componente și a serviciilor care dau formă acestuia.
Capitolul 2 cuprinde o descriere generală a județului urmată apoi de analiza evoluției economiei și principalilor indicatori economici. A doua jumătate a capitolului prezintă patrimoniul natural și cultural de care dispune județul Maramureș și, nu în ultimul rând, infrastructura de transport: rutier, ferviar, aerian.
Capitolul 3 “Tendinţe în dezvoltarea şi promovarea produselor turistice culturale în judeţul Maramureș” se axează pe analiza evoluției numărului de structuri de primire turistică în ultimii 10 ani, a evoluției principalelor categorii de turiști și a numărului acestora. Partea finală a acestui capitol cuprinde informații despre promovarea turistică care se realizează în momentul de față la nivelul județului Maramureș.
În capitolul 4 sunt prezentate perspectivele de dezvoltare ale județului, viziunea de dezvoltarea a județului Maramureș pentru anul 2035 și principalele proiecte și acțiuni care urmează să fie puse în practică în viitorul apropiat. A doua jumătate a capitolului cuprinde analiza SWOT.
Capitolul “Concluzii și previziuni” vizează formularea unor concluzii proprii, bazate pe cercetării efectuate și a informației adunate, cu privire la turismul din Maramureș, potențialul turistic al acestuia și eventuale oportunități de dezvoltare pentru viitorul apropiat.