Dezvoltarea unor soluţii de ambalare, biodegradabile, cu rol bioactiv, pentru produsele alimentare
Abstract
Cercetările privind soluțiile noi de ambalare a alimentelor au evoluat în ultimii ani fiind studiate
numeroase materiale noi caracterizate de biodegradabilitate, durabilitate, capacitate de a extinde
termenul de valabilitate demonstrând că acestea reprezintă o alternativă pentru ambalajele
convenționale. Numeroase rezultate promițătoare ale cercetărilor în domeniul ambalajelor
alimentare comestibile au fost publicate în ultima perioadă (Daniloski şi colab., 2021; Chakravartula
și colab., 2019; Ehsani și colab., 2020).
Din punct de vedere economic dar şi al asigurării sustenabilităţii în sectorul alimentar precum
şi din nevoia de a limita pierderile de resurse materiale înregistrate în tehnologiile actuale,
cercetătorii consideră că înlocuirea ambalajelor convenţionale cu cele biodegradabile, bazate pe
valorificarea fluxurilor secundare din industria alimentară, reprezintă o soluţie de viitor.
Ambalarea are ca scop principal creșterea siguranței alimentare prin menținerea prospețimii și
a calității alimentelor. Rolul de protecție al ambalajului este în primul rând pasiv, el acționând ca o
barieră între aliment şi mediul înconjurător. Cu toate acestea, există unele excepții, cum ar fi
produsele proaspete, pentru care sunt utilizate materiale de ambalare foarte permeabile la gaze sau
chiar perforate, pentru a permite schimbul de gaze prin ambalaj (Yildirim și colab., 2018).
Filmele comestibile (EF) pot fi obţinute din proteine, polizaharide, lipide sau din combinarea
acestora. Filmele din proteine din zer sunt structuri independente, care se prezintă sub forma unor
folii subțiri, transparente și biodegradabile care au multiple avantaje şi pot fi folosite ca ambalaj
aplicat direct pe suprafața sistemelor alimentare (Navarro, 2016). Acoperirile cu pelicule comestibile
(EC) sunt straturi subțiri, foarte fine, aplicate direct pe suprafața alimentului, care formează
împreună cu alimentul un întreg unitar.